Şekerleme Ve Çikolata Fabrikalarında Nem Alma

Şeker ve çikolata üretiminde bitmiş ürün kalitesi son derece önemlidir.Şekerleme imalatında ürün, eritme, pişirme, şekillendirme, soğutma ve ambalajlama aşamalarından geçer. Soğutma tünelinde sadece soğutma sayesinde nem seviyesinin yeterince düşürülmesini tek başına sağlayamaz, dolayısıyla bir nem alıcının imalat prosesine dahil edilmesi gerekir. Aksi halde şekerlemeler birbirine, soğutma tüneline, sarım aşamasında ambalaja, tartım aşamasında tartıya yapışabilir ve parlaklığını kaybederek matlaşabilir. 

Yağ ve şekerin kristalize olması, çiçeklenmesi bu ürünlerin saklanması sırasında ortaya çıkan ciddi bir problemdir. Bu problem ortaya çıkma nedeni üretimin ya da çikolata depolanan alanın nem oranının %60 ‘ı geçmesidir. Çikolata ve diğer şekerlemelerin soğutulmasında kuru havanın kullanılması soğutma zamanını azaltırken soğutma tünellerinin ve ürünlerin üzerinde oluşabilecek yoğuşmayı da engeller. Bu da hijyen seviyesini arttırır ve ürünler yapışma eğilimi göstermez veya konveyör bantına yapışmaz.

Çikolata imalatında kullanılan, satışa sunulan toz kakao normalde %5 nem içerir. Daha yüksek nem depolama sırasında küf gelişimine neden olur. Bu nedenle kakao tozu nem geçirmez ambalajlar içinde ve kuru ortamlarda muhafaza edilmelidir. Çikolatanın nakliyesi ve depolaması süresince nispi nem oranı %65’ten düşük olmalıdır. Bu koşullar sağlanamazsa ürün yüzeyinde çiçeklenmeler meydana gelir.  

Genel olarak tüm şekerleme ürünleri serin ve kuru ortamda doğrudan güneş ışığı görmeyecek şekilde saklanır. Sıcaklık 22°C’nin, nispi nem ise %60’ın üzerinde olmadığı takdirde ürünler son kullanma tarihine kadar ilk günkü kalitesini korur. Özellikle sarma şeklinde ambalajlanıp dökme olarak satılan ürünler veya kağıt ambalajlı ürünler aşırı nemli ortamlardan çok çabuk etkilenir. Çikolata ve şekerleme satışlarının mevsimsel özellikler göstermesi; kış aylarında ve dini bayramlarda talebin zirveye ulaşması nedeniyle üretici firmalar stok depolarında da ideal nispi nem oranı gibi uygun muhafaza koşullarını oluşturmalıdırlar. Dipaz soprsiyon tipi rotorlu nem alma tekerleğini soğutucu ünitesiyle birlikte hijyenik şartlarla şekerleme üreticilerinin kullanımına sunmaktadır. 
 



SOSYAL MEDYA

İLETİŞİM FORMU

İLETİŞİM BİLGİLERİ

  • Adres
    Şerifali Mh. Türker Cd.
    No: 51 34775 Ümraniye
    İstanbul / TÜRKİYE
  • Telefon Numarası
    +90 (216) 466 20 06
  • Fax Numarası
    +90 (216) 313 43 13
  • e-Posta
    technowell@technowell.com.tr