Haberler

Hava Temizleme Cihazları İşe Yarıyor mu?

Hava Temizleme Cihazları İşe Yarıyor mu? 

Son zamanlarda hava temizleme cihazlarını duymayanımız yoktur herhalde, özellikle karşı karşıya kaldığımız COVID-19 virüsü ile beraber gündeme gelen hava temizleme cihazları işe yarıyor mu? gibi soruların cevaplarını sizler için ele aldık.

Soluduğumuz havanın içinde var olan bazı virüs, bakteri veya diğer mikroplar ile doğduğumuz andan itibaren sürekli temas içerisinde yaşarız. Bu aslında bağışıklık sistemimizin gelişmesi için gerekli ve tolere edilebilir bir durumdur. Çoğumuz tolere ederek yaşamına devam edebilir. Hatta bir çok zararlı bakteriye bağışıklık kazandığımız için aynı türden bir bakteri ile karşılaştığımız zaman bize zarar vermeden bağışıklık sistemimiz onu devre dışı bırakır. Ancak virüsler için aynı durum söz konusu olmayabilir.

Hastaneler, banka şubeleri, konferans salonları, yurtlar, karantina odaları gibi yerlerde görebileceğimiz hava dezenfeksiyon cihazları, ultraviyole ışınlardan yararlanarak negatif iyon üretir. Havada bulunan virüs, mantar, küf ve sporları imha eder, aynı zamanda havayı partiküllerden, polen ve etilen ajanlarından temizleyerek steril bir atmosfer sağlar. Kısacası hava temizleme cihazları işe yarıyor mu sorusunun cevabını ""evet” olarak yanıtlayabiliriz.

Peki hava temizleme cihazları nasıl çalışır? Yukarıda da belirttiğimiz gibi oluşturduğu negatif iyonlarla çalışır. Normal atom ya da moleküller fazladan elektron kazandıklarından negatif iyon haline geçerler. Cihazın meydana getirdiği negatif iyonlar oksijen atomundan yapılmışlardır. Doğada aynı işlem sürekli olarak gerçekleşmektedir. Doğada bulunan iyonlar güneş ışığı, radyasyon ve hava hareketlerinden dolayı meydana gelmektedirler.

Ortamda ne kadar çok negatif iyon varsa ortamda o kadar az kirlenme veya havada dolaşan daha az parçacık olacaktır. Negatif iyon oluşturmak için yüksek voltaj ve UVC ışığı gereklidir. Oksijen atomları bu şartlar altında elektron kazanarak negatif iyon haline geçerler. Hava temizleme cihazları yüksek voltaj, Titanyum dioksit, AgI, CuS kaplı Boroslikat cam tüpler ve UVC altında negatif oksijen ve ozon gazı üreterek ortamdaki koku ve kirlenmeyi gidererek mikrop, virüs, mantar, küf ve sporları yok etmeye katkı sağlar.

Bu cihazların aynı zamanda koku alma özelliği de vardır. Sizde bir taşla iki kuş vurmayı sevenlerdenseniz hava temizleme cihazları ile hem ortamdaki bakterileri yok edebilir hem de evinize sinmiş kötü kokuları temizleyebilirsiniz. Bazı hava temizleme cihazlarının biyo dekontaminasyon oranı %96'nın üzerindedir. Allerjen hasta, KOAH, ümmin sistemi düşük yada kemoterapi alan ve bulaş tehdidi altında olan hasta, karantina odası vb. kişilerin yaşam alanlarında özellikle kullanılabilmektedir.