Haberler

Negatif İyonlarla Gelen Sağlık

Havanız Hep Pozitif Olsun!

İyonlar Hakkında
Bir elementin kimyasal özelliklerini taşıyan en küçük parçasına atom denmektedir. İyon, elektron kazanmış ya da yitirmiş bir atomdan oluşmuş elektrik yüklü parçacıktır. İyon günlük hayatta kullandığımız birçok obje, ürün ve makinalarda, su ve havada kısacası bizi çevreleyen her şeyde, her yerde bulunmaktadır.

Kelime itibariyle "negatif" olan iyonlar aslında bizler için fazlasıyla pozitif birer destekleyiciler. Dünyanın en sakin ve dinlendirici yerlerinde negatif iyon yoğunluğu vardır. Şelale, dağ, deniz kenarı ve ormanlık alanlar gibi alanlarda havadaki iyon seviyeleri tam bir uyum içerisindedir.

Bugün içinde yaşadığımız evler ve ofisler negatif iyonları içeriye alamıyor. Bilgisayarlar, florasan ışıklar, havalandırma sistemlerinden gelen suni hava ve modern bina yapımında kullanılan malzemeler yoğun bir pozitif iyon üretimine yol açıyor. Ancak pozitif iyonların etkisi sandığımız gibi "pozitif" olmuyor. Pozitif iyonlar kendimizi yorgun, depresif ve sinirli hissetmemize sebep olabiliyor.
 
Pozitif yüklü iyonlar sağlığımıza zarar verirken, negatif yüklü iyonlar sağlığımız için önemli katkı sağlarlar. Pozitif yüklü iyonların fazlalığı dikkatimizin bozulmasına, hafızamızın olumsuz etkilenmesine, uyku düzenimizin bozulmasına, yorgunluğa ve baş ağrılarına neden olur. Pozitif yüklü ortam bağışıklık sistemine olumsuz etkiler ve havadaki mikroplar sizi daha kolay hasta edebilir. Peki bu aşırı pozitif iyonlarla yüklü çevreden kaçınabilir miyiz? Evet. Mekanik olarak negatif iyon üreten cihazlar geliştirilmekle beraber siz kendinizin negatif iyonlarını oluşturabilirsiniz.

Negatif İyon Oluşturmaya Katkı Sağlayacak 7 Madde

1- Durgun elektrik formundaki pozitif yükleri çekme eğiliminde olan sentetik tekstil ürünleri giymekten kaçının. Pamuk, yün, ipek gibi doğal tekstil ürünlerini tercih edin.
2- Ev eşyalarınızda da tercihiniz doğaldan yana olsun: sentetik değil; doğal nevresim, halı, koltuk örtüsü kullanın.
3- Evinizde özellikle eğrelti otu ve sürekli yeşil kalan bitkiler gibi negatif iyonları çeken canlı bitkiler yetiştirin.
4- Klima değil, pencereleri açarak ya da vantilatör kullanarak evinizde iyi bir hava dolaşımı sağlayın.
5- Sık sık duş alın veya yüzme sporu yapın. Suyla haşır neşir olmak büyük ölçüde negatif iyon üretilmesini sağlar.
6- Düzenli yürüyüş yapın, bisiklet sürün ya da arabanızın üstünü açın. Hava hareketi daha temiz ve negatif iyonlu bir ortam sağlar.
7- Negatif iyonların uzaklaştığı klimalı ofislerde, mağazalarda uzun süre kalmaktan kaçının.
 
Pozitif iyon miktarını artıran sadece bizim yapay çevremiz değildir, pozitif iyon miktarındaki ani artışlar sıklıkla fırtına öncesi basınç düşmelerine eşlik etmektedir. Elbette barometrik basınç değişikliklerini engelleyemezsiniz. Ancak hava durumu haberlerinde fırtınanın yaklaştığını duyduğunuzda o günlerde mümkün olduğunca dış ortamlarda bulunmaktan kaçının.